low-res-7203_1920x870_acf_cropped

Farmax Spitfrees kopen

Roterende spitfrees

Een roterende spitfrees is een grondbewerking machine dat middels een roterende beweging de bouwvoor wentelt en mengt. De spitfrees is uitgevoerd met zogenoemde ‘spitschoppen’ die gemonteerd zijn aan een rotor. Deze rotor draait rond waardoor de spitschop elke keer grond meeneemt en deze mengt door de gehele bouwvoor. Een spitfrees is een andere benaming voor een spitmachine. Er zijn verschillende soorten spitfrezen voorhanden, met als grootste verschil een roterende of krukas spitmachine. Een spitfrees heeft echter een roterende beweging en suggereert foutief dat de machine een frees-effect creëert. Dit is echter fout; het rotortoerental van een conventionele frees is vele malen hoger dan een spitmachine. Een spitmachine neemt de grond mee, wentelt en mengt deze door het lagere toerental. Een frees verkleint, door het hogere toerental, de grond waardoor deze fijner wordt. Een frees wordt veel gebruikt om graszoden/gewasresten te verkleinen of zware bodems te verkleinen.

Ik ben geïnteresseerd

Roterende spitmachine van Farmax

Een roterende spitmachine is een grondbewerking machine dat aangedreven wordt door een tractor aftakas. Deze aftakas snelheid wordt eerst vertraagd in de aandrijfbak waarna een steekas of andere aftakas de krachten overbrengt naar de kettingkasten die op haar beurt de rotoras aandrijft. Hierdoor wordt het rotortoerental vertraagd waardoor de bodemstructuur behouden wordt en dit de krachtoverbrenging op de rotor zelf verhoogt van de roterende spitmachine.

Aan deze rotor zitten spitschoppen gemonteerd die door de grond draaien, grond meenemen en door de bouwvoor mengt. De spitschop van een roterende spitmachine is anders ontworpen dan spitschoppen van een krukas spitmachine. Daar waar een roterende spitmachine de grond al draaiend meeneemt, steekt een krukas spitmachine plaggen uit de grond om deze in grove kluiten weer neer te leggen. Een roterende spitmachine heeft een hogere werksnelheid dan een krukas spitmachine en kan het land eenvoudig in één werkgang klaarleggen.
Het benodigde vermogen voor een roterende spitmachine ligt ook lager dan een vergelijkbare krukas spitmachine. Mede daarom zullen de brandstofkosten lager zijn dan bij een krukas spitmachine.

roterende spitmachine

Roterende spitfrees v.s. krukas spitmachine

Een krukas spitmachine werkt via een ander principe dan een roterende spitmachine. Een krukas spitmachine wordt ook aangedreven via een aftakas, waarbij de aandrijving gebeurd via een tussenbak aandrijving. Deze tussenbak drijft daarna een krukas aan (vandaar de naam krukas spitmachine) waar uiteindelijke rechte spades aan bevestigd zijn die deze grondbewerking uitvoeren. De vorm van de krukas zorgt uiteindelijk voor een op-en-neer gaande beweging wat de grondbewerking uitvoert. Krukas spitmachines worden veel gebruikt in zware omstandigheden zoals zware klei bodems. Daar waar een roterende spitmachines de grond draait en mengt heeft een krukas spitmachine de tendens de zware grond op te breken en in gebroken kluiten achter te laten.

Een krukas spitmachine bestaat uit meer bewegende delen dan een roterende spitmachine. De roterende spitmachine draait om één rotoras, terwijl een krukas spitmachine op meerdere assen draaien. De roterende spitmachines zijn hierom veel minder onderhoudsgevoelig in vergelijking met een krukas spitmachine. Daarnaast ligt de werksnelheid van een roterende spitmachine hoger dan een krukas spitmachine, maximaal 6.2 km/uur voor een roterende spitmachine en maximaal 2 km/uur voor een krukas spitmachine.

roterende spitfrees

Persoonlijk advies voor het kopen van een spitfrees van Farmax

Voor alle omstandigheden en wensen hebben wij een spitfrees te koop. Met onze roterende Farmax spitmachines bent u verzekerd van een egaal zaai- of pootbed voor uw gewassen. Onze kleinste spitmachine heeft een werkbreedte van 90 centimeter, onze grootste spitmachine een werkbreedte van 4.5 meter. De maximale werkdieptes verschillen ook van 40 centimeter tot en met 120 centimeter diep! Daarnaast hebben wij ook een tal van opties beschikbaar waardoor wij altijd een spitfrees te koop hebben die past binnen uw bedrijf. Zo kunt u kiezen uit verschillende nalooprollen, een hydraulische lift, een tweede rol bevestiging, combi-schrapers en nog veel meer. Informeer bij onze dealers naar de mogelijkheden zodat zij u een passende spitfrees te koop kunnen aanbieden.

Ik ben geïnteresseerd


magazine-2020-farmax

Vraag ons gratis magazine aan

Gebruik onderstaande formulier om ons magazine aan te vragen en ontvang binnen enkele minuten een download-link in je mailbox.

In dit magazine informeren we u uitgebreid over de voordelen van spitten ten op zichte van ploegen. Ook zullen alle typen spitmachines kort worden toegelicht en delen meerdere klanten hun ervaring met onze spitmachines.