Voorkant-4-scaled_1920x870_acf_cropped_1920x870_acf_cropped

Gras omspitten met Farmax spitmachine

Gras omspitten is een belangrijke bewerking om weer een mooie graszode te kunnen creëren in uw tuin of plantsoen. Gras omspitten is een goede manier om uw graszode in te werken in de bodem zodat het gras goed verteerd wordt door het bodemleven. Door eerst de graszode te frezen zorgt u ervoor dat de zode verkleind wordt, waardoor een spitmachine deze makkelijker kan bewerken. Een frees is een aftakas aangedreven machine met roterende messen die op een hoog toerental rondraaien. Door het hoge toerental zorgen de messen voor een erg fijne vermaling van de toplaag van uw graszode.

Na dit frezen kunt u uw gras omspitten middels een Farmax spitmachine. Deze spitmachine zijn geconstrueerd om gewasresten, zoals in dit geval gras, goed onder te werken in de bodem. De spitschoppen van Farmax zijn bevestigd aan een roterende as die, in tegenstelling tot een frees, een lagere rotatiesnelheid zodat de spitschoppen de grond in feite meeneemt en mengt door de grond. Deze lagere rotorsnelheid zorgt tevens voor een beter behoud van de bodemstructuur, het maakt de grond niet té fijn. Dit is natuurlijk mooi meegenomen wanneer u gras zaait op lichte bodems zoals zand.

Ik ben geïnteresseerd

De voordelen van gras omspitten

Het omspitten van gewasresten of het omspitten van vaste mest zorgt voor een egale inwerking van gewasresten in uw bodem. Bijkomend voordeel is dat na het omspitten de grond ook direct zaaiklaar, dit is mogelijk middels een nalooprol. Deze nalooprol zorgt ervoor dat de toplaag van de bodem na het omspitten weer geëgaliseerd wordt en een afwerking krijgt die u graag wilt hebben op uw grond, wat afhankelijk is van het te zaaien of poten gewas en soort bodem. Bij Farmax informeren wij u graag over de effecten van deze nalooprollen. Indien u graag wilt spit-zaaien is dit ook mogelijk middels onze driepuntsophanging. In deze driepuntsophanging kunt u eenvoudig een zaaimachine monteren zodat u na het omspitten direct kunt zaaien. Informeer vrijblijvend naar de verschillende opties om het omspitten van uw bodem te vergemakkelijken.

Voor het omspitten van uw bodem heeft Farmax verschillende spitmachines beschikbaar. Voor iedere tractor hebben wij een spitmachine beschikbaar die aansluit op de tractorspecificaties. Zo hebben wij voor het tuin- of plantsoenonderhoud een mini spitmachine beschikbaar die speciaal uitgevoerd is voor een mini tractor. Deze werkbreedtes variëren van 90 centimeter tot 215 centimeter. Deze mini spitmachines zijn klein geconstrueerd zodat u in kleine ruimten, zoals tuinen, eenvoudig met een dergelijke spitmachine kunt werken.

Wat is stoppelbewerking

Stoppelbewerking is het inwerken van gewasresten (de stoppel) na de oogstwerkzaamheden van granen. Stoppelbewerking is belangrijk om de bodem voldoende tijd te geven de gewasresten te verteren tot bruikbare mineralen en bodemstructuur verbeterende organische stof. Deze stoffen zijn belangrijk voor volgend groeiseizoen en bodemstructuur verbetering van de grond. Daarnaast is stoppelbewerking ook belangrijk voor de bodem om de waterdoorlaatbaarheid van de bodem te vergroten. In het najaar valt veel neerslag, dit water dient weg te trekken naar het grondwater. Spitten als stoppelbewerking zorgt dat de grond luchtig genoeg is om water door te laten en op te slaan.

Een goede stoppelbewerking versnelt de afbraak van stoppel wat voordelen geeft aan uw bodemgezondheid en structuur. In een wereld waarin bodemgezondheid en bodemstructuur steeds belangrijker worden is het belangrijk de organische stof van de bouwvoor te verbeteren. Door de stoppel te bewerken met een spitmachine kunt u de stoppel eenvoudig door de bouwvoor mengen. Het spitten maakt het contactoppervlakte groter waardoor het bodemleven sneller de stoppel kan verteren.

Het combineren van een Farmax spitmachine met een Farmax zaaimachine

Tijdens het gebruik van een spitmachine bij uw stoppelbewerking kunt u eenvoudig een zaaimachine combineren. De combinatie van spitten en zaaien tegelijk bespaart u tijd en geld. Daarnaast is het voordeel dat na uw bodembewerking er niet nog een zaaimachine over de bodem hoeft te rijden om het gewas in te zaaien. Deze combinatie van werkgangen tijdens uw stoppelbewerking zorgt ervoor dat de bodemverdichting geminimaliseerd wordt.

Ik ben geïnteresseerd


magazine-2020-farmax

Vraag ons gratis magazine aan

Gebruik onderstaande formulier om ons magazine aan te vragen en ontvang binnen enkele minuten een download-link in je mailbox.

In dit magazine informeren we u uitgebreid over de voordelen van spitten ten op zichte van ploegen. Ook zullen alle typen spitmachines kort worden toegelicht en delen meerdere klanten hun ervaring met onze spitmachines.