low-res-7326_1920x870_acf_cropped

Spitten met de machines van Farmax

Spitten is een grondbewerking dat midden vorige eeuw populair werd onder bedrijven in de tuinbouw. Sindsdien wordt het spitten ook toegepast in andere sectoren binnen de land- en tuinbouw door de voordelen wat het gebruiker te bieden heeft. Spitten is een grondbewerking waar de bouwvoor (bovenste laag) door elkaar gemengd wordt zonder de gehele toplaag om te keren zoals bij ploegen gebeurd. Een spitmachine is een grondbewerking machine waarbij zogenoemde ‘spitschoppen’ aan een roterende rotor as bevestigd zitten. Deze ‘spitschoppen’ zorgen dat gewasresten, (kunst)mest én groenbemesters uiterst secuur worden verkleind. Deze verkleinde meststoffen en organische restanten worden daarna uniform door de gehele bouwvoor gemengd.

Neem contact op

Wat is spitten?

Spitten is een grondbewerking waarbij een spitmachine doormiddel van een aftakas (PTO) door de trekker wordt aangedreven. De machine hangt in de driepuntshef van de tractor en vraagt zeer weinig trekvermogen door de eigen mechanische aandrijving van de aftakas. Met een vertraging wordt het rotortoerental verlaagd waardoor de bodemstructuur beter behouden wordt bij deze grondbewerking.

Welke spittechnieken zijn er?

Bij het gebruik van een spitmachine wordt veelal gebruik gemaakt van een nabewerking of één van de beschikbare opties. In de praktijk kiezen gebruikers veel voor een nabewerking doormiddel van een nalooprol, deze kan aangedreven of niet-aangedreven zijn. Een Farmax rol wordt gebruikt om de toplaag van de bouwvoor na het spitten weer te verdichten zodat het zaai- of pootbed in één werkgang klaarligt. Farmax heeft verschillende rollen beschikbaar voor haar spitmachines. De keuze in rollen variëren onderling met het gewenste effect na het spitten. Afhankelijk van de bodem kan gekozen worden voor bijvoorbeeld een egrol, deze verkleint de toplaag en creëert een fijn zaaibed. Een andere mogelijkheid is een ringrol, deze creëert geulen in de toplaag waardoor regenwater beter vastgehouden kan worden. Een kostenbesparende optie van Farmax is het combineren van zaaien en spitten in één werkgang, met een driepuntshef kan een zaaimachine aan een Farmax spitmachine gekoppeld worden.

wat is spitten

Grond omspitten met een Farmax spitmachine

Grond omspitten draagt bij aan het verhogen van de bodemstructuur. Om een goede bodemstructuur te creëren en behouden is het belangrijk dat voldoende organisch stof in de bodem gewerkt wordt. De organische stof zorgt ervoor dat de bodem beter vocht kan vasthouden en draagt tevens bij aan de bodemvruchtbaarheid. Organische stof bindt de nutriënten in de bodem, meer organische stof betekent dan ook een beter bindend vermogen van nutriënten.  Ieder jaar breekt gemiddeld 1 tot 4% van de organische stof in de bodem af, het is belangrijk dit weer op de landbouwgrond aan te brengen. Grond omspitten is een grondbewerking dat zich uitermate leent voor het mengen van organische stof door de bouwvoor, in plaats bij een wentelploeg die het onderin de bouwvoor legt.

Waarom grond spitten

Grond spitten zorgt naast een verhoging van de organische stof ook voor een zuurstofrijkere bodem en een beter waterbergend vermogen. Doordat de grond middels de spitschoppen wordt opgetild en gemengd zorgt dit voor veel zuurstof tussen de poriën van de grondkluiten. Luchtige bodems zorgen immers voor optimalere groeiomstandigheden voor planten. Grond spitten heeft uw bodemleven vele voordelen te bieden ten opzichte van traditionele grondbewerking methoden.

Spitten of ploegen?

Spitten of ploegen hebben beiden haar herkomst ver in het verleden liggen. Het spitten ontstond toen mechanische aandrijvingen voor landbouwers breder beschikbaar werden. Zij waren opzoek naar een grondbewerking die de bodem beter mengt in plaats van omwentelt, de spitmachine was geboren.

Het resultaat van spitten is anders dan ploegen, de vraag is echter waar u als loonwerker of landbouwer naar opzoek bent. Ploegen is een grondintensief proces, waarbij de bodemleven rijke toplaag omgewenteld wordt en een ploegzool kan ontstaan. Daarnaast moeten er meerdere bewerkingen uitgevoerd worden om de akker zaai- of poot klaar te leggen.

spitten of ploegen

 

Neem contact op

 

magazine-2020-farmax

Vraag ons gratis magazine aan

Gebruik onderstaande formulier om ons magazine aan te vragen en ontvang binnen enkele minuten een download-link in je mailbox.

In dit magazine informeren we u uitgebreid over de voordelen van spitten ten op zichte van ploegen. Ook zullen alle typen spitmachines kort worden toegelicht en delen meerdere klanten hun ervaring met onze spitmachines.