P1170873-scaled_1920x870_acf_cropped

Roger en Sue Groocock, Farmax spitmachines in Australië

In het zuiden van Australië, in het plaatsje Bordertown, staat het akkerbouwbedrijf van de familie Groocock. Roger en Sue Groocock zijn een aantal jaren geleden op een bijzondere manier bekend geworden met de Farmax-spitmachines. Ze zijn nu importeur van de Farmax spitmachines in Australië.

‘Nederlandse werknemer die ons informeerde over Farmax’

Door de Nederlandse Backpacker Hans kwamen Roger en Sue in aanraking met de Farmax-spitmachines. Hans was in 2005 een aantal weken werkzaam op de boerderij van Roger en Sue. In deze tijd werkte hij veel met een gemodificeerde beitelploeg. Roger: “Ik had speciale scharen voor deze ploeg ontwikkeld en gemonteerd op de machine. Dankzij deze scharen werden er gleuven van 200 tot 250 millimeter diep gemaakt waar we spoorelementen in konden spuiten. Achter de machine werd de grond vlak gemaakt met een stuk ijzer, afkomstig van een oude spoorweg.”

Roger vervolgt: “Nadat het land klaar gemaakt is door Hans merkte hij op dat er in Nederland een machine bestond die veel geschikter is voor dit werk. Daarmee doelde hij op de Farmax-spitmachines.” Of zoals Roger de machines zelf benoemt: “Een magische grondbewerkingsmachine”. Groocock was niet bekend met de machines van Farmax. Nadat hij zich verdiept had in de spitmachines was hij zeer onder de indruk. In 2008 is de eerste Farmax-spitmachine door hem geïmporteerd.

Een verdubbeling van de opbrengst

Groocock was meteen overtuigd. Er ligt volgens hem een mooie toekomst voor spitmachines in Australië. De toplaag van de Australische gronden zijn namelijk erg zanderig en kunnen slecht water vasthouden. Door het opbrengen van klei en het mengen tot 300 millimeter diep kan de grond veel beter het water vasthouden. Bijna alle boeren in Australië maken gebruik van deze techniek, omdat de gewasopbrengst wordt verdubbeld. De spitmachines van Farmax bewijzen zich op dit terrein.

Sue en Roger startten in 2009 met het bedrijf “Groocock Soil Improvement.” Sue: “Hoofdzakelijk importeren we Farmax-spitmachines naar Australië, zodat anderen ook kunnen profiteren van deze fantastische spitmachines.” De machines zijn reeds al werkzaam in Victoria, Zuid-Australië en West-Australië.

‘We betreuren dat we Farmax pas in 2008 leerden kenne’

Farmax luistert altijd zeer goed naar de behoeften en wensen van de Australische markt. Dit resulteerde in de ontwikkeling van een nieuw type Rapide, de Rapide Trailed met een extra hoge capaciteit. Deze spitmachine is 4,5 meter breed en wordt getrokken in plaats van gedragen in de hefinrichting. De Rapide Trailed is uitgevoerd met een bandendrukrol die de grond goed aandrukt. Winderosie komt tijdens de droge herfst veel voor in Zuid-Australië. De bandenrol drukt de topbodem goed aan waardoor dit nu verleden tijd is.

Roger: “Wij waarderen de ontwikkeling van de Farmax-spitmachines over de afgelopen 50 jaar. We betreuren het dan ook dat we pas sinds een aantal jaren kennis hebben kunnen maken met de spitmachines van Farmax. Wij zijn zeer enthousiast over Farmax en de machines. Mede omdat het bedrijf luistert naar de wensen van de klanten en de machine aangepast is aan de Australische landbouwomstandigheden. Wij kijken uit naar nieuwe, boeiende ontwikkelingen in de toekomst.”

Roger en Sue Groocock, Bordertown, Zuid-Australië

graan_1920x625_acf_cropped-1

Nieuws en verhalen

Bekijk ons nieuws

RobuustVakmanschapSterkRobuustVakmanschapSterkRobuustVakmanschapSterk
magazine-2020-farmax

Vraag ons gratis magazine aan

Gebruik onderstaande formulier om ons magazine aan te vragen en ontvang binnen enkele minuten een download-link in je mailbox.

In dit magazine informeren we u uitgebreid over de voordelen van spitten ten op zichte van ploegen. Ook zullen alle typen spitmachines kort worden toegelicht en delen meerdere klanten hun ervaring met onze spitmachines.