IMG_6093-scaled_1920x870_acf_cropped-2

Farmax LRP Profi - Maatschap Polling

Farmax LRP Profi – maatschap polling

In Bronneger (Drenthe) – tussen Borger en Gasselte – runnen Robert Polling en Erik Polling een akkerbouwbedrijf. Zij verbouwen hier zetmeel aardappelen, pootaardappelen, uien, suikerbieten en granen. Voor de grondbewerking bij deze gewassen gebruiken zij Farmax spitmachines. Erik Polling is graag bereidt om zijn keuze voor het spitten én de Farmax LRP Profi spitmachine verder uit te leggen.

Al meer dan 20 jaar ervaring met Farmax LRP Profi spitmachines

Mts. Polling is meer dan 40 jaar geleden opgericht door vader en oom.

Door het moderne machinepark van Polling kunnen zij alle voorkomende werkzaamheden op het bedrijf in eigen beheer uitvoeren. Doordat Polling door de jaren heen kon groeien naar 650 hectare grond, beschikken zij over twee Farmax spitmachines. Met deze twee spitmachines beschikken zij ook over de mogelijkheid om direct na het spitten te zaaien, iets waar Polling naar alle tevredenheid gebruik van maakt.

De bodem leent zich perfect voor spitten

Polling maakt gebruik van twee Farmax LRP Profi’s van drie meter breed (bouwjaar 2015 & 2017). De bodemsoorten waar Polling zijn gewassen op verbouwd zijn zand, veen en leem. Eén van de spitmachines is uitgerust met een 80cm kooirol en de andere spitmachine met een dakringrol.

De keuze om hun spitmachines uit te rusten met deze rollen heeft te maken dat zij zoveel mogelijk kleinere kluiten in de bodem willen hebben, een egrol maakt de bodem naar zijn zeggen op sommige plekken te fijn. De combinatie van het spitten en de rollen resulteert in een betere vochthuishouding en luchtigere bodem, hierdoor ervaren zij een betere afvoer van regenwater. Daarnaast merken zij ook en een snellere gewasopkomst in het voorjaar, het spitten mixt de toplaag waardoor een egale opwarming plaats vindt.

Nooit geen gekkigheid

Mts. Polling werkt inmiddels al meer dan 20 jaar met Farmax.

Erik; ‘We zijn begonnen met een Rapide, na doorontwikkelingen van de LRP Profi paste deze machine beter binnen ons bedrijf. Sindsdien gebruiken wij naar genoegen Farmax LRP Profi spitmachines.

Nooit geen gekkigheid met de Farmax LRP Profi

Polling is tevreden hoe de Farmax spitmachines de afgelopen jaren gefunctioneerd hebben binnen het akkerbouwbedrijf. De afgelopen jaren hebben zij ‘nooit geen gekkigheid’ gehad met de Farmax, zo verklaart de akkerbouwer. De eenvoudige afstelling van de Farmax spitmachine ziet Polling ook als een voordeel. Volgens Erik kan iemand met weinig spitkennis met een Farmax goed werk leveren, met ploegen ligt dit verhaal complexer.

Daarnaast hoeft Polling weinig tijd te besteden aan het onderhoud. Erik; “De spitschoppen van de spitmachine worden natuurlijk vervangen bij slijtage, dit doen wij in eigen beheer. De aandrijfketting (met nokkenkoppeling) naar de rotoras is bij ons in 20 jaar tijd maar één keer vervangen.”

Bekijk de Farmax LRP Profi spitmachine

Farmax lrp profi polling

graan_1920x625_acf_cropped-1

Nieuws en verhalen

Bekijk ons nieuws

RobuustVakmanschapSterkRobuustVakmanschapSterkRobuustVakmanschapSterk
magazine-2020-farmax

Vraag ons gratis magazine aan

Gebruik onderstaande formulier om ons magazine aan te vragen en ontvang binnen enkele minuten een download-link in je mailbox.

In dit magazine informeren we u uitgebreid over de voordelen van spitten ten op zichte van ploegen. Ook zullen alle typen spitmachines kort worden toegelicht en delen meerdere klanten hun ervaring met onze spitmachines.