Foto_1_4-scaled_1920x870_acf_cropped

Farmax LRP Profi - Horizonflowers

Farmax LRP Profi in de bollenteelt

Een bedrijf dat meer dan 75 jaar geleden begonnen is met kweken van tulpen is uitgegroeid tot een gezond en vooruitstrevende onderneming die al meer dan 10 jaar vertrouwt op de kwaliteit van een Farmax-spitmachine.

Een familiebedrijf

Horizon Flowers is een kwekerij en broeierij van Tulpen dat gevestigd is in Zwaagdijk (Noord-Holland) en Southland (Nieuw-Zeeland). Vanaf 2001 is Pieter actief binnen het bedrijf en leidt de kwekerij. Daarnaast zijn er ook nog andere familieleden welke zich inzetten voor het kweken, broeien, verwerken of verkopen van de tulpen. Naar mate de jaren vorderden wist de familie het bedrijf te laten groeien tot 2 locaties, 250 hectare tulpenland en 100 miljoen stelen per jaar. De tulpen die Horizon Flowers produceert worden in eigen beheer verwerkt, waarna het door heel Europa verkocht wordt. In totaal heeft Horizon Flowers altijd zeven kleuren tulpen voorradig in de broeierij tijdens het broeiseizoen.

Farmax LRP Profi ontworpen naar eigen wens

Horizon Flowers beheert de teelt van tulpen volledig in eigen beheer, hiervoor gebruiken zij drie Farmax LRP Profi spitmachines voor. Voor het planten van de bollen wordt de grasmat gefreesd, waarna deze door de Farmax gespit wordt. Hierna wordt nog een keer direct achter de spitter gefreesd om de toplaag van goede kwaliteit te krijgen. Pieter: ‘Het spitten en frezen doen wij in één werkgang waardoor wij tijd en materieel kunnen uitsparen. De keuze waarom wij voor Farmax gekozen hebben is dat de machine lichter werkt, het zaaibed kwalitatief beter is en de frees onafhankelijk van de spitmachine werkt. Daarnaast dacht Farmax ook met ons mee om de machine het beste aan te laten sluiten op de bollenteelt. Zij hebben voor ons de aanaardklep achter de frees aangepast en is een frees voor de spijlenrol aangebracht.’

Een aanrader voor collega-bollentelers

Voorheen heeft Horizon Flowers ook een tijd gebruik gemaakt van een krukas spitmachine. Het voordeel wat zij ervaarden was dat de bouwvoor bij het roterend spitten beter gemengd werd, waardoor de toplaag luchtiger is en een betere vochthuishouding heeft. Deze betere vochthuishouding en zuurstofrijkere bodem zijn ideaal voor de teelt van tulpen.

Het voordeel van meerdere bewerkingen in één werkgang vind men ook belangrijk, hierdoor kan het bedrijf immers tijd besparen bij het planten.

Daarnaast wordt de Farmax als een gemakkelijke machine ervaren, zowel qua onderhoud als gebruik. Pieter; ‘de bediening van de machine is simpel en onderhoudstechnisch is er ook gemakkelijk aan te werken. Het enige wat wij vervangen aan de spitmachine zijn de spitschoppen en de olie van de aandrijvingsbak.’ Horizon Flowers heeft in tien jaar tijd één keer de ketting van de frees hoeven te vervangen.

Bekijk de LRP Profi spitmachine

lrp profi horizon flowers

graan_1920x625_acf_cropped-1

Nieuws en verhalen

Bekijk ons nieuws

RobuustVakmanschapSterkRobuustVakmanschapSterkRobuustVakmanschapSterk
magazine-2020-farmax

Vraag ons gratis magazine aan

Gebruik onderstaande formulier om ons magazine aan te vragen en ontvang binnen enkele minuten een download-link in je mailbox.

In dit magazine informeren we u uitgebreid over de voordelen van spitten ten op zichte van ploegen. Ook zullen alle typen spitmachines kort worden toegelicht en delen meerdere klanten hun ervaring met onze spitmachines.